سفارش تبلیغ
صبا ویژن

باورهای جالب تاریخی در مورد کنجد

گیاه شناسی:

کنجد گیاهی است یکساله به ارتفاع حداکثر یک متر که قسمت های بالای ساقه آن پوشیده از کرک است، ولی قسمت های پایینی کرک ندارد. برگ ها بیضی بلند و نوک تیز، به طول 14 سانتی متر دارد که به صورت متقابل روی ساقه قرار می گیرند( ممکن است برگ های قسمت پایین گیاه کمی پهن تر باشند و به صورت متفاوت قرار گیرند). گل ها به صورت تکی در کنار برگ های قسمت بالای ساقه ظاهر می شوند. رنگ گل ها زرد است، ولی ممکن است به رنگ های سفید و قرمز نیز دیده شوند.

این گل ها به میوه تبدیل می شوند که حاوی تعداد زیادی دانه کوچک، بیضی و تقریباً مسطح است. رنگ دانه ها بر حسب واریته ها و نواحی مختلف متفاوت بوده و ممکن است به صورت قهوه ای کمرنگ یا تیره، سفید، سیاه و یا دورنگ باشند. قسمت مورد استفاده کنجد، دانه ها هستند که مقدار زیادی از آنها به مصرف روغن کشی می رسد.

علی رغم اینکه منشا اولیه گونه های کنجد وحشی را صحرای آفریقا می دانند، ولی کنجد معمولی بومی هندوستان است که به نقاط زیادی از جهان گسترش یافته است. کنجد در نقاط مختلف ایران، از جمله نواحی شمالی، شیراز و کرمان کشت می گردد.

تاریخچه:

کنجد بومی هندوستان است و حداقل 2250 سال قبل از میلاد در آنجا کشت می شده است. همچنین مطالعات باستان شناسی نشان می دهد که کشت این گیاه بعد از هندوستان در ناحیه مکران پاکستان معمول بوده است.

نام Sesame از کلمه لاتین Sesamum گرفته شده و این لغت خود با تغییرات زیادی از آشوری ها و از کلمه Shaman Shammi به معنی گیاه روغنی (Plant Oil) درست شده است.

نام کنجد در خاورمیانه متفاوت بوده و به نظر می رسد از لغت فارسی آن، یعنی Kunjid (کنجد) ریشه گرفته است. به عنوان مثال، نام روسی آن که Kunzhut  می باشد، از فارسی مشتق شده است.

درباره کنجد در اقوام و ملل جهان افسانه ها، باورها و اعتقادات مختلفی وجود دارد که همه آنها درباره اهمیت این گیاه و دانه و روغن آن است. مثلاً در افسانه های آشوری چنین بیان شده است که وقتی خداوند مخلوقات خود را آفرید، آنها از شراب دانه کنجد نوشیدند و یا هندوها معتقدند که دانه کنجد سمبل جلوگیری از مرگ و میر و روغن آن از مواد خوش یمن و مبارک است.

استادان یوگا در تامیل توصیه می کنند که برای کاهش حرارت بدن، به خصوص در نواحی استوایی و مرطوب، دست کم هفته ای یک بار از ماساژ روغن کنجد استفاده شود.

اینطور که از شواهد تاریخی برمی آید کنجد کهن ترین محصول کشاورزی جهان است. روغن کنجد که از استخراج روغن از دانه کنجد بدست می آید طی سالیان دراز برای اهداف متنوعی همچون غذا، دارو ، لوازم

آرایشی و مراسم ها استفاده میشده است. با ما در ادامه مطلب همراه باشید تا باهم 4 حقیقت جالب در خصوص این گیاه باستانی از گوشه و کنار دنیا بخوانیم:

سِسِمی در رو باز کن!

لغت “السِمسِم” در زبان عربی و “Sesame“در زبان انگلیسی به معنای کنجد میباشد. در داستان “علی بابا و چهل دزد بغداد” در کتاب هزار و یک شب (شبهای عربی)، این رمز عبور جادویی باعث کشف غاری شد که گنجینه ای سرقت شده درونش پنهان بود.

زمانی که این داستان روایت می شود، گیاه کنجد بصورت گسترده  بعنوان یک محصول کشاورزی مهم برای تولید روغن کشت می‌شد و منبع ارزشمند مالی بشمار میرفت. در داستان روایت شده، مردم معتقد بودند که کنجد دارای قدرت اسرار آمیزی بوده و توانایی سحر و جادو دارد.

گیاه کنجد بدین صورت است که پوسته اش باز شده و پس از آن بذر داخلش ظاهر می شود. گفته میشود که جمله ” سِسِمی در رو باز کن!” بر اساس همین خصوصیت کنجد بوده است

مومیایی کردن اجساد

روغن کنجد دارای اثر آنتی اکسیدانی قوی است و در مقایسه با روغن های دیگر قابلیت نگهداری بهتری دارد. بهمین دلیل در مصر باستان از روغن کنجد برای ساخت مواد نگهدارنده در فرآیند مومیایی کردن استفاده میشده است.

منبع : محصولات کنجدی ترنگ